Titin bunker

Titin bunker - dobro skrivena tajna

Titov bunker u Konjicu godinama je bio dobro čuvana tajna. Bunker je sagrađen s namjerom da, u slučaju atomskog rata, funkcionira kao centar vojnih operacija i sklonište za predsjednika Ex Jugoslavije Tita kao i za njegovu obitelj i najbliže suradnike. Ovaj objekat, koji podsjeća na labirint, s više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom, trebao je osigurati nesmetan život 350 ljudi tijekom šest mjeseci. Do 90-ih godina postojanje i izgradnja, koja je koštala oko 4,6 milijardi američkih dolara, bili su najstrože čuvana vojna tajna.  Građen je u tajnosti od 1953. do 1979. godine, pod nazivom DO ARK.

U maju 2011. godine Titov bunker je bio mjesto svečanog otvorenja prvog ciklusa bijenala suvremene umjetnosti "D-0 ARK Underground".  Ovaj projekat pokrenut je da bi se stvorio jedan hibridni muzej, spoj vojnog muzeja i muzeja savremene umjetnosti, te je inspiriran samim atomskim skloništem u kojem se nalazi. Obzirom da se izložba održava u atomskom skloništu koje je sagrađeno u visokoj tajnosti, te koje danas ne ispunjava svrhu kojoj je namjenjeno, ovo je zaista odličan način za očuvanje Titovog bunkera, impozatnog prostora, betonske masovne konstrukcije koji leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Svaka izložba koja se održava u sklopu bijenala je trajna, te kao takva garantuje postojanje bunkera i njegovu dostupnost posjetiocima.

Titov bunker je savršeno očuvan, sa najsavremenijom tehnologijom doba u kojem je izgrađen, te kao takav predstavlja već spreman muzej koji pruža jedinstven uvid u bivšu državu i vojnu snagu iste. Do sada su održana dva ciklusa bijenala, gdje je drugi ciklus otvoren 2013. godine. Ove jedinstvene izložbe su omogućile mnogim umjetnicima da predstave svoje radove, te mnogim posjetiocima da iste vide. Atomsko sklonište, koje je godinama bilo sakriveno, privlači pažnju građana Bosne i Hercegovine, te su ga do sada imali priliku posjetiti mnogi učenici i studenti i vidjeti i izložbe koje su održane u ovom prostoru. Početak narednog ciklusa bijenala planiran je za maj 2016. godine.

Ovaj regionalni kulturni projekat realiziran je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, uz podršku UNESCO-a i Vijeća Evrope.

Više informacija možete pronaći na: www.bijenale.ba